Biblický týden 2013

3.7.2013 10:52 Vladimír Krupa České sdružení

Přednášky Biblického týdne bude naživo vysílat HopeTv

České sdružení církve adventistů připravilo i letošní rok prázdninový biblický týden. Ve středisku Immanuel u Ždírce nad Doubravou stejně jako v předchozích čtyřech letech se bude společně v týdnu od 21. do 28.7. studovat Bible. Letošní přednášky povede teolog Daniel Duda z Londýna. Ten se zúčastnil biblického týdne na stejném místě již v roce 2009. Soubor jeho přednášek vyšel v knize s názvem Velký příběh Bible. O knihu byl velký zájem a musel se ještě dělat dotisk knihy.

Daniel Duda zde představil Bibli jako jeden velký příběh, který se skládá z dílčích příběhů, přičemž příběh každého člověka je jeho součástí. “Cílem studia Bible není utvrzovat se v tom, čemu jsme vždycky věřili. Jestli se ptáte proč, pak odpověď je jednoduchá: Nikdo z nás nedokáže vidět svět takový, jaký skutečně je. My ho vidíme přes náš filtr. A úkolem Bible je, aby nám nastavila zrcadlo, abychom viděli to, co rozumem nepochopíme a co z naší zkušenosti nikdy nepoznáme. Je potřebné, abychom se na sebe podívali jiným způsobem. Jinak nebude mít naše studium Bible smysl,” píše ve své knize a řekl před čtyřmi lety  účastníkům biblického týdne Daniel Duda. Letos je připravena kniha, doporučená Danielem Dudou, ze které budou jeho přednášky vycházet. Vydalo ji nakladatelství Luxpres  a jmenuje se Na divadelní scéně dějin s podtitulem Moje mí ;sto v biblickém příběhu. Tuto knihu budou mít možnost účastníci zakoupit za nižší zaváděcí cenu.

Všechna místa Biblického týdne jsou sice již dávno zaplněna, ale i ostatní zájemci budou mít možnost slyšet naživo Dudovy přednášky. Bude je v přímém přenosu přenášet internetová televize HopeTv. Ve čtvrtek 25.7. při diskusním „Křesle pro hosta“ s Danielem Dudou se budou moci internetoví diváci dokonce zapojit a také pokládat teologovi otázky.

Kromě přednášek čeká účastníky bohatý doprovodný program. Jsou připraveny výlety do okolí, program pro děti, odpolední a večerní workshopy a v pátek večer proběhne koncert skupiny Terabint. Ranní zamyšlení bude mít každý den kazatel z Brna a učitel Teologického semináře na Sázavě Oldřich Svoboda. Přestože je letošní ročník teprve před námi, vedení Českého sdružení církve již rozjíždí plánování dalšího v roce 2014. V tomto ročníku bude hlavním řečníkem profesor z adventistické vysoké školy Newbold v Anglii Ján Barna, který byl hostem biblického týdne v roce 2010. Fotky z předešlých ročníků biblických týdnů jsou na www.biblickytyden.cz.