Houslový virtuóz Alexander Shonert představí nové CD

31.1.2015 21:42 Vladimír Krupa Sbory

Houslový virtuóz Alexander Shonert představí nové CD

Sbor Církve adventistů sedmého dne Praha – Smíchov a charitativní mezidenominační organizace Operace Ester zvou v sobotu 14. února od 18 hodin na koncert vynikajícího houslového virtuóza Alexandra Shonerta, při kterém představí své nové CD „Shonert hraje židovskou klasiku a Gershwina“.

Alexander Shonert, laureát prestižních mezinárodních ocenění, je absolventem Novosibiřské státní hudební akademie M. I. Glinky (třída prof. A. V. Gvozděva), kde také získal doktorát. Na housle hraje od pěti let. Je muzikantem s mimořádným talentem, živou povahou a neobyčejnou schopností improvizace. „Pohybuji se v různých stylech, od klasiky po jazz nebo folk. Nemám problém se žádným z hudebních žánrů. Ale kdybych měl svůj hudební styl přece jen charakterizovat, řekl bych, že mým stylem je pohyb. To, čím se vyjadřuji nejlépe, je improvizace – můj dialog se skutečností a sny,“ říká Shonert.

Od roku 1999 žije a pracuje v Praze spolu se svojí maminkou Natalií, která jej doprovází na klavír. V roce 2010 získal za významný kulturní přínos ČR právo dvojího občanství Ruské federace a České republiky. Vystupuje po celé Evropě, a to jak sólově, tak i se symfonickými a komorními orchestry coby hostující sólista. V roce 2005 s velkým úspěchem debutoval v USA.

Posluchače upoutává brilantní virtuozitou spojenou s hlubokou emocionalitou. Výrazná osobitost interpretačního stylu, spojená s okouzlující improvizací, je oceňována hudebními kritiky. Zastupuje Českou republiku a Ruskou federaci na nejrůznějších kulturních akcích v zemích Evropské unie (v roce 2009 reprezentoval českou kulturu v Evropské komisi v Bruselu).

Mistr Josef Suk v pořadu České televize „Z metropole“, natočeného v roce 2000, o Alexandru Shonertovi a jeho interpretaci skladeb A.Dvořáka říká : „Je to geniální kumštýř, Bohem nadaný. Byl jsem dojatý, protože můj slavný pradědeček si zasloužil, aby byl takto interpretován.“

Kromě koncertní činnosti se Alexander Shonert také úspěšně věnuje pedagogické práci. Vypracoval vlastní metodiku výuky, která vychází z nejlepších tradic ruské houslové školy. Jeho žáci hrají v symfonických orchestrech v Rusku, v Evropě i v USA.

V roce 2001 získal dvě prestižní ceny – Evropskou cenu Gustava Mahlera a Světovou cenu Antonína Dvořáka. O dva roky později k nim přibyla také Zlatá Chanukia ze světového židovského kongresu v Berlíně

Alexander Shonert hraje na mistrovské housle jednoho z nejlepších světových houslařů Petra Zdražila.

Koncert se uskuteční v modlitebně Církve adventistů sedmého dne, Peroutkova 57, Praha 5 – Malvazinky. Bude při něm požehnáno hudbě a jejímu interpretovi. Vstup volný. Dopravní spojení: metro trasa B – stanice Anděl, bus č. 137 – stanice Urbanova.

www.casdsmichov.cz

www.operaceester.cz