Zpráva z 15. zasedání Výboru Českého sdružení

16. 10. 2018 12:53 David Čančík České sdružení

Přehled aktivit a činnosti v ČS od posledního setkání VČS:

• Setkání s kazateli v nástupní praxi a jejich vedoucími
  • Setkání vedoucích oddělení ČS
  • Účast na akcích oddělení – sociální skupina, schůzka s Petrklíčem, setkání o stolečkové evangelizaci, sobota 50 plus, Vytax Next
  • Účast na akcích sborů – otevření KVK Tachov
  • Setkání ohledně nastavení práce studentského kazatele s vedoucím mládeže – J. Dvořák, V. Vondrášek, V. Vurst, D. Čančík
  • Rozloučení v České Třebové s Vaňkovými a jejich přestěhování do Liberce
  • Ordinace M. Bísek
  • Bohoslužba k deseti letům YFJ + YFJ v Praze a Kladně
  • Biblický týden
  • Kongres mládeže
  • Kongres rodin
  • Předseda ČS V. Vurst a tajemník ČS D. Čančík navštívili ukrajinskou unii. Setkali
    se s předsedou Ukrajinské unie bratrem Nosovem. Proběhlo jednání ohledně pokračování projektu společných česko-ukrajinských táborů, které jsou na ukrajinské straně primárně určené dětem z válečných oblastí. Dále se domlouvaly evangelizační přednášky kazatelů ČS, o které je na Ukrajině velký zájem. Proběhlo setkání s kandidátem na post biblického pracovníka pro rusky mluvící na území ČS.
  • Předání pamětní medaile B. Zámečníkovi za účasti starosty Sokolova
  • Možnost spolupráce s Hasičským záchranným sborem při mimořádných událostech v duchovenské oblasti – V. Vurst, P. Nehyba
  • KSŠZŠMŠE – plná kapacita MŠ, ZŠ i individuálního vzdělávání. Lyceum přijalo
    8 studentů.

Administrativní rozhodnutí

• Svolání konference Českého sdružení

VČS rozhodl o svolání řádné konference ČS v termínech 21. 4. a 5. 5. 2019. Svolání konference bude učiněno dopisem zaslaným na jednotlivé sbory ČS.

• Rozdělení mandátů na konferenci ČSU za ČS

VČS rozhodl o rozdělení mandátů na konferenci ČSU, a to tak, aby pokrývaly celé ČS s ohledem na hustotu členské základny. ČS bude na konferenci ČSU zastupovat 41 delegátů navržených sbory, dále 27 ordinovaných kazatelů a nakonec 9 členů Výboru unie, GK nebo zástupců institucí.

• Nový člen Správní rady školy Elijáš

VČS, na návrh Správní rady KSŠZŠMŠ Elijáš,  jmenoval nového člena SR školy, bratra L. Svrčka. Jeho úkolem bude nejen přispět svou pedagogickou zkušeností, ale i jako propojovací článek mezi školou a nedalekým sborem Praha Bethany.

Personální rozhodnutí

• Biblický pracovník pro rusky hovořící členy sborů v ČS

VČS rozhodl o přijetí do zaměstnaneckého poměru bratra V. Shurenka, a to  od léta 2019, jako biblického pracovníka pro rusky hovořící členy sborů v ČS. Bratr Shurenko je v současné době provozním ředitelem adventistické školy v Buče na Ukrajině.

• Ordinace J. Matouška

VČS rozhodl o  ordinaci kazatele J. Matouška pro plnou kazatelskou službu. Slavnostní bohoslužba proběhne pravděpodobně v 1. čtvrtletí příštího roku v Chomutově.

Hospodářská rozhodnutí

• Grantová výzva ČS

VČS vyhlásil grantovou výzvu ČS na rok 2019. Pro tuto výzvu alokoval 600 000 Kč. Podrobné informace budou vyvěšeny na webu ČS.

• Sociální fond pro děti a mládež

VČS  upravil pravidla pro sociální fond pro podporu dětí a mládeže ze sociálně znevýhodněných rodin. Nově bude k dispozici prostřednictvím Klubu Pathfinder.

• Systém hodnocení sborových objektů

VČS přijal komplexní návrh hodnocení sborových objektů, který má sloužit k objektivnímu hodnocení investic do budov ČS.

• Oprava střechy v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích došlo k havarijnímu stavu střechy, do střechy masivně zatéká. VČS proto rozhodl o rekonstrukci střechy, která bude stát 350 000 Kč.

• Byt v Turnově – rekonstrukce

VČS rozhodl o rekonstrukci horního bytu v budově turnovské modlitebny. Byt bude zvětšen
o jednu místnost, která je sborem nevyužívána.

Různé

• Podnět pro ČSU, aby se církev veřejně vyjadřovala k aktuálnímu společenskému dění.

Žádáme ČSU, aby se církev veřejně vyjadřovala k aktuálnímu společenskému dění a věnovala pozornost srozumitelné mediální prezentaci církve pro veřejnost.

Informace

• Vzdělávání laických kazatelů II.
  • D. Čančík představil následný vzdělávací program pro laické kazatele, který bude spuštěn v tomto školním roce. Nabídka reaguje na velmi dobrý ohlas tohoto programu v loňském školním roce a poptávku po jeho pokračování.
  • Kurz bude realizován v jednotlivých okrscích.
  • Téma kurzu je: Úvod do NZ, novozákonní text jako podklad pro kázání.
  • Lektory kurzu budou kazatelé z daných okrsků, odborným garantem obsahu kurzu je ATI.
  • Zpráva pověřence
  • Pověřenec ČS, Mgr. Robert Novotný, předložil ČS první zprávu o ochraně osobních údajů na ČS. Konstatuje v ní, že:
    • byla provedena analýza stavu nakládání s osobními údaji
    • probíhá audit jednotlivých sborů (IČ)
  • Zpráva obsahuje opatření, která je třeba na ČS učinit:
    • Zpracovat směrnici o nakládání s osobními údaji
    • Dokončit audit jednotlivých sborů
    • Na základě předchozích dvou bodů učinit případné úpravy zaběhlé praxe.

Příští jednání VČS se uskuteční 9. prosince 2018 v 9 hodin, v KSŠZŠMŠ Elijáš v Praze.