ADRA odesílá lidem po tornádu finanční pomoc ve výši 31 milionů korun

,
Tornado4

To je zpráva, která těší nejen nás. Především je zhmotněním naděje – že bude zase lépe – pro obyvatele zasažených domácností.

Během prvních dvou týdnů po události zjišťoval tým 50 lidí dům od domu v postižené oblasti rozsah škod. 30 lidí v zázemí organizovalo pomoc, komunikovalo s dárci a shromažďovalo potřebné podklady, aby mohla být finanční pomoc lidem co nejdříve odeslána.

10 školených dobrovolníků z intervenčních psychosociálních týmů ADRA poskytovalo lidem v tornádem zasažených místech psychologickou první pomoc.

ADRA provedla monitoring ve více než 700 domácnostech. Po přípravě a podepsání darovacích smluv pro 207 domácností obdrží v nejbližších dnech každá z nich na svůj účet 150 000 korun. Jedná se o domácnosti v Moravské Nové Vsi, kterou měla ADRA přidělenou po dohodě s devíti neziskovými organizacemi, se kterými ADRA na jižní Moravě spolupracuje.

V  rámci první vlny finanční pomoci tak ADRA rozešle 31 050 000 korun.

Ostatní potřebné domácnosti budou podepisovat darovací smlouvy s dalšími organizacemi, částku by měly po domluvě obdržet ve stejné výši.

Ve druhé vlně finanční pomoci bude potřeba opět provést monitoring a zjistit, jaká je situace, v jaké výši domácnosti obdržely další finanční pomoc z jiných zdrojů a na základě těchto dat bude naplánováno konkrétní rozdělování pomoci.

Stále jsou potřeba střešní krytiny a zednický materiál. Potřební jsou také řemeslníci. Práce pro dobrovolníky – ne řemeslníky – je, obce jsou většinou sice již vyčištěny, nabízí se ale práce na polích při odstraňování nalétaných předmětů, to si koordinují obce samy v rámci svých infocenter.

Děkujeme všem dárcům za dary, za nabídky pomoci i za slova povzbuzení a modliteb – jak pro pracovníky v terénu, tak především pro lidi v postižených oblastech.

V Moravské Nové Vsi ADRA stále zůstává, práce nekončí, i když se náplň mění.

Veřejná sbírka humanitární organizace ADRA na pomoc lidem zasaženým tornádem také stále pokračuje. Přispívat můžete prostřednictvím portálu Darujme – SOS Tornádo v ČR či na číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 390.

K 9. červenci se podařilo vybrat přes 51 milionů korun.

Děkujeme!

Tornado5