Děti s Pohlazením zahájily prázdniny na Sázavě

,
Img_3500

Pobyt na Sázavě plný krásných zážitků připravil na začátek prázdnin třem desítkám dětí ze sociálně vyloučeného prostředí ze Sokolovska sokolovský charitativní spolek Pohlazení. V půvabném parkovém areálu bohosloveckého kampusu Církve adventistů sedmého dne na břehu řeky Sázavy děti sportovaly, hrály poznávací hry, zpívaly u táboráku, koupaly se v řece, podnikaly výpravy do okolí a naslouchaly místním starým příběhům, zejména o sázavském poustevníkovi Prokopovi.

K tomuto tématu přivítaly také několik představení loutkohereckých divadel Víti Marčíka a Bubec, zhlédly inspirativní film pro mládež, setkaly se s duchovním nebo navštívily Prokopskou pouť. Po stopách světce se děti vydaly také na orientační poznávací hru a na návštěvu Sázavského kláštera, kde je okouzlila starobylá krása a namíchaly si bylinkové čaje, zkusily staroslověnské písmo s pečetí nebo si ozdobily trička meditativními motivy. Navštívily také místní sklářskou huť František s naučnou prohlídkou a ukázkami výroby skla, výstavou zdejší pozoruhodné sbírky uměleckého skla a vyrobily si tu na památku skleničky s vlastními pískovanými vzory.

Spolek Pohlazení pečující o zdravou integraci dětí ze sociálně vyloučeného prostředí působí již čtvrt století při sokolovském sboru adventistů. Kromě církve a soukromých dárců a dobrovolníků podporuje jeho humanitární činnost Nadace ČEZ.

Hana Kábrtová

Img-3298