Dopis vedení Církve adventistů s. d. k pomoci Ukrajině

,
Flag-g1f41e294b_1920

„Blaze těm, kdo hladovějí a žízní po spravedlnosti, neboť oni budou nasyceni. Blaze milosrdným, neboť oni dojdou milosrdenství.“

Matouš 5,6.7

Milé sestry a milí bratři,

s velikými obavami sledujeme eskalaci válečného konfliktu na Ukrajině, který s sebou přináší ty nejhorší následky v podobě umírání, zranění a ničení měst i vesnic. Mnozí lidé jsou v ohrožení života a dostávají se do krajní nouze, kdy od nás potřebují naléhavou pomoc.

Děkujeme za vaše modlitby a solidaritu s trpícími, kterou jste projevili tím, že jste darovali finanční prostředky nebo jste poskytli praktickou pomoc. Zároveň nadále vyzýváme k modlitbám především za obyvatele v ohrožených oblastech, kteří nemají žádnou únikovou cestu a již několik dní setrvávají v úkrytech s nadějí, že je Pán Bůh zachová při životě.

Jedna z forem pomoci je prostřednictvím organizace ADRA, která vyhlásila minulý týden veřejnou sbírku SOS ADRA – POMOC UKRAJINĚ. Partnersky s nimi spolupracuje také Nadační fond pomoci. Sbírku můžete podpořit i vy prostřednictvím portálu Darujme – SOS ADRA – Pomoc Ukrajině nebo na čísle účtu 66888866/0300, variabilní symbol 500, pro platby ze zahraničí IBAN CZ16 0300 0000 0000 6688 8866.

Další formou pomoci je aktivní nabídka prostřednictvím místní samosprávy (www.nasiukrajinci.cz; www.pomahejukrajine.cz).

Česko-Slovenská unie v úzké spolupráci s jednotlivými sdruženími vytvořila krizový tým, který je připraven pomoci také našim sestrám a bratřím z Ukrajiny, kteří již přijeli nebo teprve jsou na cestě do České a Slovenské republiky. V této oblasti úzce spolupracujeme s ukrajinskou adventistickou komunitou na obou stranách hranic. Pro tento druh pomoci jsme zvolili hlavního koordinátora, kterým je pro Českou republiku Samuel Dolejš, tel.: 606380030, e-mail: ukrajina@casd.cz.

Je nesmírně důležité, aby pomoc byla koordinována a nekonaly se akce na vlastní pěst, které naopak mohou situaci spíše zkomplikovat.

• Chcete nabídnout ubytování pro sestry a bratry z Ukrajiny? Vyplňte formulář ZDE

Informace pro uprchlíky z Ukrajiny:

• Hledáte ubytování? Hledáte ubytování pro někoho ze svých blízkých, kteří jsou na cestě z Ukrajiny? Napište svůj požadavek ZDE

Jako věřící lidé se máme jasně a zřetelně postavit zlu. Na druhou stranu nevytvářejme bariéry a stavějme mosty mezi lidmi různých národů i opačných názorů.

Připojujeme se k výzvě předsedy Generální konference Teda Wilsona, abychom „prosili Pána v modlitbě za pokoj a povzbuzení pro naše vzácné členy v Euro-asijské divizi a po celém světě. Ať Pán přinese uzdravení a pokoj do světa, ve kterém panuje napětí. Věříme, že Kristus brzo přijde. Jakou blahoslavenou naději máme, když můžeme v pokoji přebývat v jeho rukou.“

S bratským pozdravem

Mikuláš Pavlík