Jak do nového roku?

,

Je před námi závěr zvláštního roku 2020, který byl po většinu měsíců poznamenán epidemii coronaviru. Po prodloužení nouzového stavu rozhodla vláda ČR o pravidlech pro jeho poslední dny. Než si projdete tu část, která se dotýká bohoslužeb, podívejte se na novoroční poselství předsedy ČS, Víta Vursta. Na konci stránky pak naleznete pozvání k novoroční bohoslužbě, zprostředkované HopeTV.

Od 24. 12. do 26. 12. 23:59

• Stávající pravidla jsou prodloužena až do konce soboty (Usnesení 1374 bod I.)
  • Přidána výjimka pro půlnoční (Usnesení 1374 bod IV.1):
    • “Cesty na shromáždění pořádané církví nebo náboženskou společností a účasti na něm v čase od 24. prosince 2020 od 23:00 hod. do 25. prosince 2020 do 01:59 hod.,“.
  • Nově je výjimka pro sólový/sborový zpěv na bohoslužbách (Usnesení 1374 bod IV.2):
    • „b) shromáždění pořádaného církví nebo náboženskou společností v kostele nebo v jiné místnosti určené pro náboženské obřady se nesmí účastnit více účastníků, než odpovídá obsazenosti nejvýše 20 % míst k sezení, přičemž účastníci, s výjimkou osob vedoucích nebo zajišťujících obřad, po většinu času sedí na sedadlech, dodržují, s výjimkou členů domácnosti, minimální rozestupy 2 metry mezi účastníky sedícími v jedné řadě sedadel, před vstupem do vnitřního prostoru si dezinfikují ruce, nedochází k podávání ruky při pozdravení pokoje a v rámci shromáždění nedochází k hromadnému zpěvu s výjimkou, kdy zpěváci nebo sbor jsou oddělení od ostatních účastníků shromáždění tak, aby bylo zabráněno šíření kapének;“
    • “Hromadným zpěvem” se myslí zpěv vyššího počtu lidí, než je normálně povoleno i za jiných okolností (tj. 10, resp. 5 v přísnějším opatření). Zahrnutí tohoto nového ustanovení tedy umožňuje výklad, že může zpívat např. sbor o více než 5 lidech, pokud je oddělen od ostatních účastníků shromáždění.

Od 27. 12. dále:

• Mezi 5:00 – 20:59 je dovoleno:
  • Dobrovolnictví, sousedská výpomoc (Usnesení 1375 bod II.3)
  • Individuální duchovní péče a služby (Usnesení 1375 bod II.7.c)
  • Účast na svatbě či pohřbu max. 15 osob (Usnesení 1375 bod II.11)
  • Účast na bohoslužbě v počtu max. 10 % míst k sezení (Usnesení 1375 body  IV. b) a II.11) s přesně vymezenou možností zpěvu sólisty či skupiny:
    • shromáždění pořádaného církví nebo náboženskou společností v kostele nebo v jiné místnosti určené pro náboženské obřady se nesmí účastnit více účastníků, než odpovídá obsazenosti nejvýše 10 % míst k sezení, přičemž účastníci, s výjimkou osob vedoucích nebo zajišťujících obřad, po většinu času sedí na sedadlech, dodržují, s výjimkou členů domácnosti, minimální rozestupy 2 metry mezi účastníky sedícími v jedné řadě sedadel, před vstupem do vnitřního prostoru si dezinfikují ruce, nedochází k podávání ruky při pozdravení pokoje a v rámci shromáždění nedochází k hromadnému zpěvu s výjimkou, kdy zpěváci nebo sbor jsou oddělení od ostatních účastníků shromáždění tak, aby bylo zabráněno šíření kapének
  • Ostatní setkání max. 2 osob s výjimkou členů domácnosti (Usnesení 1375 bod III.3)

Novoroční online bohoslužba HopeTV.

V sobotu 2. ledna začne v 9.30 sobotní škola s Oldřichem Svobodou a s možností, abyste se do společné virtuální třídy zapojili i vy.

Po dětském příběhu v půl jedenácté se již budeme moci soustředit na novoroční poselství předsedy Česko-Slovenské unie Církve adventistů sedmého dne, bratra Mikuláše Pavlíka.

V této slavnostní bohoslužbě nebudou chybět ani sborové písně a společně s pořady HopeTV by vysílání mělo končit kolem půl jedné.

Budeme se těšit, že i přes různá omezení a velké vzdálenosti mezi námi budeme moci prožít požehnané chvíle první soboty roku 2021.