Kronika

Svědectví z kroniky

Manželství je pro některé oázou odpočinku a povzbuzení, pro jiné největším zdrojem problémů a bolestí. Jedni jsou se svým manželstvím úplně spokojení, jiní nešťastí až zoufalí. Různí lidé tvoří různá manželství. “Manželská setkání” přináší pro každého nový pohled a pochopení svého vlastního manželství, života i vztahu k Bohu. A ne jenom to. Vedou k poznání a prožití, že i to nejhezčí manželství může být ještě krásnější a bohatší, a i to nejhorší může znovu začít – nejdříve možná jen nesměle podanou rukou, upřímným pohledem očí, společnou procházkou a vyřčením toho, co dosud nemohlo být řečeno. Později odpuštěním a láskyplným objetím, kyticí lučních květin a nevysvětlitelnou radostí doprovázející blahodárný déšť slz, který v plnosti dává vzklíčit novému životu, vztahu, lásce. Vzniká nová oáza, která se může stát zdrojem povzbuzení, pomoci a lásky už nejenom pro ty dva, ale i pro jejich děti, přátele a bližní. Pramenem, jehož zdrojem je Ježíš Kristus, dárce živé vody. Takto napsané se to může zdát nadnesené. Tak bych to asi cítil také před tím, než jsem prožil svůj první tábor pro manžele. Dnes vím, společně se stovkami ostatních, kteří také prožili obnovu svého manželství, že to je skutečně možné. A že to stojí za to!Tajemství úspěchu je velmi prosté: Nezůstat jenom divákem, ale stát se skutečným účastníkem tohoto úsilí a upřímně uvěřit Bohu a těm co to prožili.”

Tak tato slova napsal Miloš Vyleťal, jeden z průkopníků programu “Manželská setkání” v naší vlasti. Je naprosto úžasné, že se tento program podařilo přinést i do naší církve a již mnoho ročníků mohlo mnoho manželských párů prožít vzrušující skutečnost, o které je řeč ve výše napsaných řádcích. Měli jsme s manželkou to štěstí, že jsme se mohli i my zúčastnit již několika pobytů a sami prožít radost ze setkání srdcí a přitom sledovat i nadšení dalších párů.
Jan & Olga Ejemovi

Zde nabízíme několik ohlasů na Manželská setkání v Klášterci nad Orlicí

Díky Pánu Ježíši a posléze i tomuto semináři jsme si mohli opět uvědomit, co jeden pro druhého znamenáme a že chceme na našem manželství pracovat, protože to za to stojí!! Odjíždíme s úsměvem v srdíčku a mnoha předsevzetími v hlavě…!!!

Díky Bohu a tomuto semináři jsme vpustili jeden druhého do těch nejhlubších a nejvzdálenějších koutků naší duše. Prožili jsme, co znamená: „Odpouštím Ti a tečka…“

…Jsme s manželem 23 let spolu, takže naše problémy byly poněkud „zastaralé“ a odleželé a zkrátka „špína zažraná.“ Co budu lhát, přijeli jsme a nekomunikovali spolu vůbec. Říkala jsem si. „Co tu budeme vlastně dělat, když spolu nemluvíme?!“ Na co jsme ale krátcí my lidé, Pán Ježíš zvládne jednoduše a elegantně. Teď spolu nejen mluvíme, ale máme se zase rádi a odvážíme si srdce naplněná nadějí na nový začátek společného život. Děkujeme Pánu i organizátorům MS.

Bylo to obohacující pro náš mladý vztah. Někdy jsme byli během týdne i mírně rozladění při nečekaně objevivších se, avšak diskutovaných problémech, abychom nakonec cítili ještě větší soulad.
18 let života jsem si neuvědomovala, jak skvělého člověka mám vedle sebe, musela jsem přijet do Klášterce.

Nádherný týden plný romantiky, lásky, sebe a partnerapoznání. Léčení ran a jizev. Prožití radosti, štěstí a super dovolené. Získání manželského optimismu…
Psychologií, zvláště manželstvím a rodičovstvím, se zabývám více než deset let. Přesto jsem mnohé o sobě a o svém muži, našem manželství, dětech a vztazích vůbec, pochopila až tady na Manželských setkáních. Až tady jsem dokázala udělat určitá rozhodnutí, tady byl čas na rozhovory – s partnerem i ve skupinách. Pracovní skupiny, to je výborný nápad. Celková koncepce i organizace je přesně taková, jaká je potřeba k dosažení cíle. Manželský seminář má určitě smysl a měl by fungovat pro věřící, nevěřící, pro přátele, pro všechny věkové skupiny.

Na Manželská setkání jsme jeli s různými pocity a očekáváními. Delší dobu jsme v manželství pociťovali neshody, které vedly k zablokování komunikace. Já jsem se k tomuto semináři upnula jako k poslední naději, můj manžel přijal účast kvůli mně. Začátek byl těžký, jako asi každý začátek, ale prokousali jsme se tím a náš vztah se odblokoval a pod vedením „vépéesek“ (vysvětlivka: VPS – vedoucí pár skupinky) jsme se stali opět manželským párem. Není všechno vyřešeno, ale opět tvoříme ucelenou jednotku schopnou problémy řešit a odhodlanou problémy překonávat. Oba jsme zjistili, že manželský pár netvoří dva, ale musí tu být přítomna ještě třetí osoba – Ježíš Kristus, aby byl pár úplný. S tímto přesvědčením a poznáním se vracíme do reality všedního dne a čas prověří, co bude s naším vztahem dál. V každém případě děkujeme Pánu i všem organizátorům.

Seminář Manželská setkání je skvělá věc. I když jsme jej absolvovali již počtvrté, objevujeme stále nové podněty ke zlepšování našeho vztahu. Opět jsme vyřešili problém, o kterém jsme si mysleli, že problémem není. Vždy nás to velmi obohatí a povzbuzuje nás i to, že to funguje i u ostatních párů. Je to týden velmi potřebný pro každý manželský pár. Konkrétně nám pomohl zlepšit komunikaci, pochopit jaké má partner potřeby a jak je naplňovat;a také jsme se naučili vyjadřovat své pocity. Chválíme Pána, že opět tyto dny požehnal a že jsme obohaceni společenstvím, ale také v našem manželském vztahu.

Zápisy v kronice z Manželských setkání v RS Častoboř

Tento týden jsme cítili Pána Boha blíž, než kdykoliv předtím. Jsme přesvědčeni, že celé této akci mimořádně žehnal. Po této obohacující dovolené se máme navzájem daleko více rádi – Pán Bůh nám ukázal novou a daleko hlubší tvář lásky. Buď mu za to náš srdečný dík.

Děkujeme, že jsme tu s vámi mohli být. Bylo to jak pohlazení a hojivý balzám, zastavení v oáze našeho manželství.

Tento týden byl pro nás velmi krásným a přínosným. Obohatil a zlepšil naše vzájemné vztahy a mohli jsme načerpat i nové duchovní síly.

Bola tu atmosféra ako v nebi. Veľmi ďakujeme všetkým, ktorých sme tu stretli a ktorí nám pomohli prežiť krásnu dovolenku, ktorá nás veľmi obohatila. Nech všetkých Pán Boh za to požehná.

Jsme spokojeni za příjemné prostředí, hezkou atmosféru mezi lidmi, otevřenost. Odpočinuli jsme si, měli jsme čas na sebe, popovídat si, naslouchat si. Obohatily nás myšlenky z přednášek a z diskusí ve skupinkách.

Tak jako se letopočty počítají před Kristem a po Kristu, tak i u nás v manželství se vždy bude počítat před MS a po MS. Víme dobře, jak se cítili a co prožívali Izraelité, když došli k Rudému moři! Tíseň, beznaděj, opuštěnost, porážku. Díky zkušenostem ale vím, že pocity při rozestoupení “vod” jsou nepopsatelné. V našem manželství je to STEJNÉ. Díky, NÁŠ NEBESKÝ TATÍNKU za nádhernou záchranu a pěknou vyhlídku při procházení “suchou nohou” v rozbouřeném moři připomínající “výlet v podmořském akváriu.” Děkujeme za ten zázrak.

Byl to úžasný týden, nezapomenutelný. Nejlepší by bylo nevracet se zpátky do všedního života, ale odejít rovnou do nebe. Jsme spolu krátce a na setkání jsme jeli jen jaksi “preventivně.” Teď víme, že bbudeme “preventivně” jezdit častěji. Těšíme se na další setkání.

Děkujeme za možnost zúčastnit se tohoto příjemného a výživného pobytu. Získali jsme nejen spoustu poznatků a chuť po třinácti letech začít znovu a lépe, ale máme i nové přátele. Přejeme organizátorům, aby vydrželi a dali tak i v dalších letech manželům možnost své vztahy uzdravovat.

Nemáme dost díků Bohu za Jeho církev, za to, že pečuje o svůj lid, o štěstí jeho rodin. Díky vám všem pořadatelům za úžasné osobní nasazení, nakažlivou otevřenost a dokonale dotažený program… Prostě fantastické…