Vzpomínka na léto – Dobrovolníci z věznice bourali tábor Severní hvězdy

,
Stany

Dobrovolnictví je pro všechny, třeba i pro vězně. Ti se letos zapojili do úklidu dětského tábora Klubu Pathfinder.

Rádi bychom Vám zprostředkovali článek, který popisuje spolupráci tří oblastí služby naší církve a to Vězeňské duchovenské péče, ADRY (dobrovolnického centra) a Klubu Pathfinder.

V poslední době nenacházíme mnoho zpráv, které by nesouvisely s epidemiologickou situací. Přesto, anebo možná právě proto nás každá taková zpráva potěší. Připomene, že existují i situace, které nejsou svázány nemocí a obavami, a dá nám naději, že až vlna přejde, budeme se opět moci vrátit k běžnému životu.

Chtěli bychom proto připomenout dobrovolnickou pomoc z konce letošního léta. Sedm odsouzených z vazební věznice v Liberci pomáhalo 3. září s bouráním letního tábora klubu Pathfinder. Na Folbrechtově louce skládali stany a celty, bourali polní kuchyni a uklízeli zázemí tábora.

Bourani-tabora-02-web-768x427-2
Bourání tábora

Cílem akce bylo nejen pomoci vedoucím tábora, kteří už za sebou měli několik týdnů práce s dětmi, ale také pomoci vězňům znovu se adaptovat na prostředí mimo věznici. „Věřím, že když člověk dobrovolničí v prospěch druhých, nepomáhá jen jim, ale zároveň proměňuje sám sebe. Proto má dobrovolnictví z mého pohledu smysl i pro vězně,“ vzpomíná vedoucí Regionálního dobrovolnického centra Michal Čančík, který je zároveň kaplanem v liberecké věznici a úklid tábora pomohl zorganizovat.

Vedoucí tábora pomoc vězňů uvítali. Mnozí z nich vedou tábor v době své dovolené, které mají vzhledem ke koronavirové pandemii letos už tak méně, než jindy. Na Folbrechtově louce strávili někteří i tři týdny, během kterých se na táboře vystřídalo okolo dvou set účastníků.

Uklízení tábora není jedinou dobrovolnou činností, do které se vězni mohou zapojit. Liberecká věznice s Humanitární organizací ADRA spolupracuje už dlouhodobě. Vězni pomáhali například se stěhováním kanceláře, nebo při přípravě na otevření Charitativního obchodu v Liberci. Někteří také vyráběli předměty k prodeji. Zájem o dobrovolnou pomoc druhým je mezi odsouzenými velký. „Ne každý, kdo se chce zapojit, může jet. Na spoustu z nich ani nedojde,“ říká Čančík. Ti, kteří se chtějí do dobrovolnické pomoci zapojit, musí nejprve projít přísným výběrovým řízením, které organizuje vedení věznice.

Regionální dobrovolnické centrum by tímto článkem chtělo pomoc sedmi statečných vězňů připomenout a poděkovat jim za ni.

Lucie Nováková (Na základě textu Marie Drahoňovské)