Zpráva ze 13. zasedání Výboru Českého sdružení

,
Banner-aktuality-830-415

O víkendu 12.–13. června proběhlo v areálu církve na Sázavě dvoudenní zasedání Výboru Českého sdružení. V sobotu dopoledne proběhlo vzájemné sdílení a bohoslužba. Odpoledne jsme si připomněli a zhodnotili uplynulé dva roky od poslední konference a následně jsme se zaměřili na definování úkolů pro další období. V neděli VČS udělal následující rozhodnutí v těchto bodech:

Administrativní rozhodnutí

• Efektivní model řízení církve

VČS se seznámil s návrhy modelů efektivního řízení církve v ČSU a jejich hodnocení, které přednesl Mikuláš Pavlík, předseda ČSU. Po následné diskusi VČS konstatoval, že budeme pokračovat v podpoře tohoto procesu až do přijetí finálního rozhodnutí. Na podzimním zasedání se VČS vyjádří k předloženým materiálům z Výboru Česko-Slovenské unie.

Personální rozhodnutí

• Změna kazatele v rusky hovořícím sboru

V rusky hovořícím sboru Praha – Kobylisy dojde ke změně kazatelů. Od 1.1.2022 bude zodpovědným kazatelem bratr Yevgeniy Cheban. Současný kazatel Andriy Shamray bude od 1.1.2022 pověřen misijně pracovat v západních Čechách s cílem založit nový rusky mluvící sbor v Plzni.

Hospodářská rozhodnutí

• Evangelizační příspěvky pro sbory – úpravy pro rok 2022

VČS schválil pravidla čerpání evangelizačních příspěvků na rok 2022. Nyní s nimi budou seznámeny jednotlivé sbory.

• Horní modlitebna v Ústí nad Labem

VČS se zabýval řešením stavu horní modlitebny v Ústí nad Labem a následně místnímu sboru zaslal svůj postoj k řešení celé situace.

• Rekonstrukce objektu sboru Praha-Lhotka

VČS přijal záměr rekonstrukce objektu Praha-Lhotka v návaznosti na rozhodnutí VČS z 9.6.2013. V budově by měly být 2 byty, garsonka, modlitebna včetně zázemí pro sbor a skladové prostory pro ČS a jeho oddělení.

• Bydlení na důchod – podnět oblastních kazatelů

VČS pověřil hospodáře ČS, aby ve spolupráci s hospodářem ČSU připravil do konce roku 2021 návrh na úpravy pravidel souvisejících s otázkou bydlení na důchod pro kazatele, kteří odsloužili v církvi stanovený počet let.

• Zahraniční cesta Andriye Shamraye

VČS schválil zahraniční cestu A. Shamraye zaměřenou na evangelizační kampaň na Ukrajině v říjnu 2021.

Příští setkání Výboru ČS se uskuteční 3. října.