ADRA: již 2 roky pomáháme spolu s vámi lidem na Ukrajině i mnoha příchozím

,
2roky pomoci 05

Od doby vypuknutí konfliktu na Ukrajině v únoru 2022 pociťujeme na sobě konkrétní příběhy, zápasy a utrpení osob, kterým pomáháme, a zároveň děláme vše pro to, aby co nejvíce válkou zkoušených lidí mohlo žít se základní důstojností.

Uvědomujeme si velkou vděčnost za:
– štědrost našich dárců, kteří věnovali za dva roky 250 mil. Kč na pomoc
– pomoc ADRA ČR dosáhla k 313 000 lidem
– zlepšení života příchozím uprchlíkům do ČR – díky 3 139 akcím, do kterých se zapojilo přes 10 529 dětí a dospělých

Naše pomoc lidem na Ukrajině ve spolupráci s týmem z ADRA Ukrajina se postupně proměnila: od akutní humanitární pomoci či evakuace ohrožených lidí jsme se zaměřili na opravy a technické zajištění dostatečného tepla, světla, vody a vybavení v kolektivních centrech pro tzv. vnitřní uprchlíky (lidi, kteří museli opustit své domovy, ale chtějí či potřebují zůstat na Ukrajině). Až do června 2023 jsme podporovali 4 kolektivní centra, v současnosti podporujeme 1 kolektivní centrum v Čerkaské oblasti.

Mimo kolektivní centra jsme se podíleli na opravách poničených domů, kde bylo nutné provést výměnu oken a dveří. 30 generátorů a 58 přímotopů pomohlo 94 dětem v sirotčinci v Čynadijovu, i dospělým v Doněcké, Poltavské a Oděské oblasti.

Instalovali jsme celkem 3 biologické čistírny odpadních vod, vybudovali vrty na pitnou vodu a provedli opravy kanalizací (např. v obci Čynadijovo jsme zajistili vodu pro 2 000 osob, v obci Obava vybudovali vrt a septik pro školku, v obci Ardonovo vrt a septik pro školu se 141 žáky).

Po zničení přehrady Kachovka bylo potřeba začít ihned se zajištěním dodávek pitné vody a zařízení na filtraci. V obci Novolatovka jsme instalovali systém na úpravu vody, díky kterému získalo přístup k pitné vodě na 400 žáků místní školy a dále více než 300 osob se zdravotním handicapem a seniorů v obci. Dva vrty na vodu jsme vybudovali v obci Sofijivka. Jeden vrt na technickou vodu o hloubce 100 metrů zajišťuje užitkovou vodu pro místní školu s cca 800 žáky a zaměstnanci. Druhý vrt na pitnou vodu o hloubce 78 metrů zásobuje nezávadnou vodou 6 000 lidí v Sofijivce. Celkem jsme po zničení Kachovky pomohli více než 12 000 osobám.

Bylo potřeba podpořit i kolektivní centra za hranicemi v chudších zemích v Gruzii a Moldavsku. V Gruzii jsme poskytli ukrajinským uprchlíkům potravinovou pomoc, vouchery na potraviny a léky v hodnotě 2 miliony korun. V Moldavsku pomáháme celkem 3 000 lidem, připravili jsme potravinovou pomoc, hygienické pomůcky a 2 kamiony inkontinenčních pomůcek. Dodali jsme lidem také potřebné matrace a polohovací zdravotní postele.

Specifická pomoc příchozím z Ukrajiny do České republiky mohla probíhat díky 15 dobrovolnickým centrům ADRA lokálně. Kromě integračních aktivit v podobě pravidelných jazykových kurzů, klubů pro děti či výletů jsme zajistili opakované individuální psychologické poradenství 30 ukrajinským rodinám v Liberci. V několika městech jsme také zorganizovali společné příměstské tábory a sportovní akce pro české (1 484) a ukrajinské děti (976).

Co bude dál?
Až do dubna 2024 pokračujeme v naší “zimní” pomoci, tedy v opravách budov a distribuci humanitárních balíčků. Budeme se podílet na obnově infrastruktury ve východních oblastech Ukrajiny, půjde např. o opravy odpadů, hloubení studen, výstavbu kanalizace, budeme i kontrolovat a analyzovat kvalitu vody. Ve spolupráci s dalšími pobočkami ADRA budeme distribuovat materiální pomoc a podporovat kolektivní centra. A jako vždy budeme připraveni reagovat, pokud nastane neočekávaná krize či mimořádná událost.

Co bude dál? Nevíme. Ale víme, proč a pro koho všechno děláme: pro lidi, jako je Olena, která s Adrou rok pomáhala uprchlíkům v České republice a pak se rozhodla vrátit domů do Kyjeva. Dny na přelomu roku strávila (opět) kvůli ostřelování v koupelně a napsala nám: „Odvaha se již často mísí s únavou a vyčerpáním těla i duše.“

Děkujeme všem dárcům, kteří se i přes vleklost konfliktu nestávají lhostejnými a nadále spolu s námi pomáhají.

Všem trpícím lidem i všem kolegům a kolegyním z týmu ADRA Ukrajina upřímně přejeme, aby co nejdříve mohli prožívat toto vyznání: Pokojně uléhám, pokojně spím, ty sám, Hospodine, mě chráníš v bezpečí. Žalm 4,9

Martina Špinková
www.adra.cz
Veřejná sbírka na pomoc lidem na Ukrajině: www.darujme.cz/sosadra